Co a jak (1. část)

Začínáme nový seriál, který čerpá a bude čerpat z ohromného rezervoáru rad a zkušeností získaných na nesčetných diskuzích, které již v rámci Projektového Undergroundu proběhly.

Nepůjde o teoretické rozbory, ale naopak o zcela praktické situace a jejich řešení. Budeme se z nich snažit vybrat situace, které se na diskuzích opakovaly, a také postupy, které v praxi pomohly. V každém čísle našeho Zpravodaje plánujeme publikovat několik situací a ty se časem objeví i zde. Jde o situace, které v některém z projektů nastaly, a dozvíte se i jejich řešení – případně i několik způsobů řešení, ale to až v pokračování, abyste si mohli odhadnout svoje řešení – a pak si porovnat svoje zkušenosti se zkušenostmi ostatních. Každá ze situací je z jiného oboru projektového řízení.

Vůbec nejraději budeme, pokud se popisem „strefíme“ do problému, který vás aktuálně trápí, a přispějeme tak zkušenostmi k jeho řešení. Prosím, napište nám, zda uvedené situace a jejich řešení považujete za dobré, nebo jestli chcete jít víc do hloubky – nebo naopak zůstat víc u praktických rad. No, a pokud budete mít připomínku ke kterékoliv z uvedených rad, prosím, pošlete ji také, rádi ji publikujeme.

První situace: Motivace klíčových osob

Jak motivovat členy týmů, kteří vědí, že jsou nepostradatelní (díky znalostem)? Jak je obvyklé, nemáte prakticky žádnou možnost je motivovat finančně, ale na druhou stranu víte, že odchod (nebo i pouhé „flákání“) takového člena týmu by přineslo enormní problém. Co s tím? Zkuste si sami odpovědět. Radu vzešlou z diskuzí najdete dále v textu.

Druhá situace: Vedení diskuze

Diskuze je plná problémů. Jak z takové situace ven? Nabízí se odebrat dlouho mluvícímu slovo. Pokud řídím debatu nebo diskuzi, mohu to provést opravdu striktně, aniž by to bylo neslušné?

Třetí situace: Jak reportovat

Jaká forma pro reporting stavu se osvědčila?

 

Odpovědi budou v následujícím článku

Příspěvek byl publikován v rubrice Co a jak. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.