Proč certifikace PMP?

Proč jsem hrdý na to, že jsem PMP? Protože si myslím, že to představuje dvě věci. Jednak zájem a ochotu investovat do profese, jejíž kredit se stále více zneužívá: do profese projektového manažera. Druhak jsou to faktory, které odlišují projektové manažery: strukturovaný přístup k problémům a reálné zkušenosti.

Při práci jako projektový manažer jsem brzy zjistil, že pro to, aby věci probíhaly správně, potřebuji nějaký rámec. Standard PMBOK je určen právě pro tento účel: vytváří referenční rámec, který může být přizpůsoben realitě a který slouží k formování toho, jak jsou projekty vedeny.

A teď k druhému faktoru, proč je certifikace PMP tak důležitá: je založena (nebo by měla být založena) na reálné životní zkušenosti. Je známo, že aby se uchazeč mohl přihloásit na zkoušku, musí předložit souhrn zkušeností v projektovém řízení, především musí prokázat, že pracoval jako projektový manažer po dobu nejméně 4500 hodin (zhruba 4 roky).

Dokonce i když splnění této podmínky lze snadno vykázat i když neodpovídá realitě (za předpokladu, že žádost není kontrolována), ten kdo vlastní PMP ví, že samotná zkouška spočívá spíše na reálných životních situacích než na teoretických otázkách a znalosti procesů PMBOK.

V praxi jsem zjistil, že skutečná zkušenost s projektovým řízením je velmi důležitá nejen při práci jako projektový manažer, ale také při hledání manažera projektů. Jednou z mých povinností byl i výběr kandidátů do role projektových manažerů a titul PMP opět přišel vhod – sloužil totiž pro prvotní rozdělení kandiátů. Po publikování inzerátu hledajícího PM jsem byl zavalen desítkami životopisů lidí, kteří dosud zjevně neměli s řízením projektů co do činění. Ne že by tyto životopisy nestály o přečtení: některé z nich byly velmi … zajímavé a v zpestřily můj pracovním den. Ale když jsem na životopisu četl „PMP“, už jsem věděl, že se mám životopisu věnovat podrobněji – možná je to ten správný, ale přinejmenším je to něco, co stojí za to číst.

V neposlední řadě je velmi dobrou vlastností PMP to, že certifikaci po určíté době vyprší platnost – nebo konkrétněji skutečnost, že pro zachování certifikace potřebujete pracovat jako PM a pracovat i na sobě. Pro ty z vás, kteří to neznají: znamená to získat během 3 let 60 jednotek PDU (Personal Development Units), přičemž 1 PDU zhruba odpovídá 1 hodině rozvoje. Samozřejmě i zde existují triky, které by tento požadavek obejít (alespoň do určité míry), ale pokud je snaha je splnit férově, pak toěch 60 PDU nutí zlepšit se, naučit se nové věci, navštěvovat semináře a konference a dostat se k novým věcem. A mimochodem, dotaz na to, jak uchazeč před vámi obnovuje certifikaci je docela zajímavá otázka k přijímacímu pohovoru.

PMP je tedy velmi dobrý milník na vaší cestě k profesionalitě: dává pevné základy, dobrou slovní zásobu a navíc může být velmi užitečný, když hledáte práci (nebo když hledáte dobré PM).

Zpracováno dle Giovanniho Perrone PgMP, PMP

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.