Další běh přípravy k certifikaci PgMP

Statistika je ošidná věc. Už známá scéna Felixe Holzmanna ukazovala, že pokud jeden sní dvě husy a druhý žádnou, tak vyjde, že husu měli oba. Ale přesto mi zvědavost nedala a zajímal jsem se, kolik je na celém světě nositelů nejprestižnější projekťácké certifikace PgMP (Program Management Professional) a podělil jsem jejich počet obyvatelstvem na planetě. Vyšlo mi, že na desetimiliónovou zemi, jako je ČR, by to měli být tři. A na Slovensko tedy jeden a půl. Jak jsme na tom? V ČR jsme tři nositelé tohoto titulu, tedy přesně podle statistiky, ale na Slovensku zatím o žádném nevím. Vím ale, že je v Evropě i řada větších zemí, kde „svůj průměr“ ani zdaleka neplní, zatímco taková Inde jej výrazně překračuje. Tedy neobávám se říct, že ČR je v počtu certifikovaných programových manažerů vztažených na počet obyvatel na špici Evropy. Nepochybně je to zásluhou společné přípravy k této certifikaci, která pod záštitou České komory PMI již dvakrát v rámci Projektového Undergroundu proběhla.

příštím běhu přípravy k certifikaci PgMP se budeme účastnit spolu s kolegy ze Slovenska. Přinese to i nové uspořádání, kdy přípravný tým se nebude, jako dosud, scházet face-to-face, ale prostřednictvím videokonference. Přináší to výhodnou možnost se účastnit zájemcům nejen z Prahy, jako dosud, ale i z Brna, Bratislavy či Košic či odkudkoliv jinde. To je zajímavá příležitost, ne?

Jak taková příprava probíhá? Celá oblast programového řízení je rozdělena do cca 25 okruhů. V dohodnutém čase se tým potkává nad dvojicí z těchto okruhů, přičemž čtyři účastníci si připravili a prezentují informace, každý z nich k jednou z okruhů. Následně jsou v celém týmu diskutovány, jednotliví členové mohou porovnávat své zkušenosti a informace s tím, co bylo prezentováno a diskutují o tom. Samozřejmě je přítomen certifikovaný programový manažer, aby mohl korigovat případnou diskuzi v duchu standardu PgMBOK. Ukazuje se, že toto je nejefektivnější cesta k přípravě účastníků, zvlášť pokud je na konci ještě doplněna společným boot-campem, kde se všechna témata projdou ještě jednou společně.

Celá příprava probíhá ve vzájemné spolupráci, tedy zcela zdarma. Tentokrát poběží pod „federální“ záštitou České i Slovenské komory PMI. Jako bonus ještě každý účastník získá program, jehož pomocí si může zkoušku až třikrát vyzkoušet nanečisto na svém počítači. Samozřejmě otázky se liší od těch, s nimiž se při zkoušce setká, ale je ověřeno, že jsou velice podobné. Při opakování testu se otázky mění – v zásobě jich aktuálně mám asi 2500 a z nich si program pro každé sezení vybere jiné. A ke každé odpovědi se dostane i informace, zda volba byla správně, proč je odpověď správná či špatná, a případně jaká je správná odpověď. Tedy je zde zdarma nabízena možnost zkoušky klidu – tedy bonus, který je jinak pouze součástí komerčních kursů k přípravě k certifikaci (viz http://www.ippproject.com/skoleni-a-priprava/priprava-k-certifikaci-pmp/).

Řízení programů je něco jiného než řízení projektů. Praxe jednoznačně ukázala, že projekty charakteru programu řízené metodikou pro řízení projektů představují riziko jak pro firmu, v nichž probíhají, tak pro manažery těchto programů. Pro manažera spočívá riziko ve vyšší pravděpodobnosti neúspěchu, pro firmu je jistě bolestnější. Příčiny toho spočívají v trojici základních rozdílů mezi projekty a programy:

  • Programy jsou primárně orientované na výnosy, projekty na náklady.
  • Řízení projektů projevuje obecně menší flexibilitu reakcí na vnější vlivy, které naopak jsou v programech určující.
  • Relativní uzavřenost projektů – pokud více projektů vzájemně souvisí, vyžaduje vzájemnou koordinaci a pokud taková koordinace není, přenáší se na liniový management.

Není ale ani pravda druhý extrém, že vše jsou programy, právě naopak. Ale to nic nemění na nezbytnosti detekce programů v portfoliu projektů firmy a přizpůsobení metody řízení jejich existenci. Platí přitom, že vlastní název nemá obvykle vůbec žádný vztah k tomu, zda jde skutečně o program nebo o projekt. Je na tomto poli ještě hodně k edukaci prostředí a to je a bude role manažerů programu. A co Vy? Řídili jste již rozsáhlý projekt nebo program? Nechcete se přidat a být průkopníkem programového řízení ve své komunitě? Příprava k certifikaci není jednoduchá (tak jak to odpovídá tomu, že jde o nejprestižnější certifikaci PMI), ale stojí to za to! 17. prosince večer proběhne první call zájemců, kde si dohodneme provozní záležitosti – jak, kdy atd. Tak neváhejte se ozvat!

Mimochodem – pokud organizace ve Vašem okolí uvažuje o zavedení programového řízení nikoliv podle názvu, ale tak, aby opravdu programy byly řízeny jako programy, neváhejte se obrátit o radu či pomoc – na mail Igor.Luhan@ippmeasure.com.

Poznámka: první video-schůzka účastníků proběhne 10.1.2019 od 18 hodin

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.