Co a jak (12. část) – osvědčená řešení

Zde najdete rady jak postupovat v situacích, které byly uvedeny ve včerejším příspěvku.

První situace: Filtrování informací

Otevřenost je cesta k osobní konzistenci a potažmo k získání důvěry, bez ní nelze dosáhnout důvěry v týmu ani vůči podílníkům (stakeholderům). Nicméně každý užívá způsob komunikace, který je pro něj přirozený, protože to je nakonec pro něj nejefektivnější – ten ale může implicitně nějakou filtraci obsahovat. S tím toho asi nejde moc dělat, je ale potřeba se kontrolovat.

Filtrování komunikace se často využívá jako nástroj pro formu sdělení. Nese to ale rizika:

    • nezřetelná hranice mezi „politickou úpravou“ informace a jejím vyfiltrováním

    • časté filtrování je nešvar, může vést až k rozštěpení oficiálních a neoficiálních informací (v mezinárodních projektech bývá ještě horší)

Praktická rada na závěr: při přeposílání mailů nezapomenout odmazat neformální části z historie zprávy!

Druhá situace: Manipulace

Dle poznatků používají u nás PM běžné kancelářské nástroje. Definice použitého nástroje může být zakotvena i v plánu projektu.

Třetí situace: Reporting

Dle poznatků používají u nás PM běžné kancelářské nástroje. Definice použitého nástroje může být zakotvena i v plánu projektu.

Nabídka: chcete-li se s podobnými situacemi a jejich řešeními seznámit v plné šíři, můžete využít školení „patero úspěšného projektu“, které je celé věnováno diskuzi účastníků o problémech, s nimiž se setkávají v praxi a konfrontaci těchto problémů se zkušenostmi projektové komunity i doporučeními metodiky. Více viz http://www.ippproject.com/skoleni-a-priprava/patero-uspesneho-projektu/.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co a jak. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.