Co a jak (16. část)

Zde najdete popis situace, odpověď či doporučené řešení je až v následujícím příspěvku, který bude publikován o den později. To proto, abyste si mohl vyzkoušet, jak byste takovou situaci řešil sám, kdybyste se s ní setkal – a pak si porovnat svoje zkušenosti se zkušenostmi ostatních. No a vůbec nejraději budeme, pokud se popisem „strefíme“ do problému, který vás aktuálně trápí, a přispějeme tak zkušenostmi k jeho řešení.

První situace: Rizika a neurčitost

Jak nejlépe naložit při plánování zdrojů s neurčitostí? Tzn. aktivity s jinou než 100% pravděpodobností zahrnovat/nezahrnovat/zahrnovat a násobit danou pravděpodobností? Konkrétní (velmi modelový) příklad: Kontrakt ještě není podepsán pravděpodobnost, že se podepíše je 50%, rozsah je 100 MD na 3 měsíce, práce mají být zahájeny dle předpokladu za 1 měsíc. Problém: PM musí mít zdroje rezervovány, pro případ, že se kontrakt podepíše. Pokud je ale má rezervovány a kontrakt se nepodepsal, vystavuje se situaci, že lidé již nebudou utilizováni jinde. Pokud si je rezervuje a zohlední pravděpodobnost 50%, tak jich má rezervovánu „pouze polovinu“. Snížil dopad rizika, ale téměř jistě má problém, protože kontrakt se buď nepodepíše nebo podepíše. V prvním případě má rezervováno zdrojů moc a ve druhém málo. Existuje nějaká 4tá možnost? Co je nejmenším zlem v modelovém příkladu? Jaké jsou vaše zkušenosti s obdobnými situacemi v praxi?

Druhá situace: Řešení konfliktů při plánování

Jaké jsou zkušenosti s řízením/řešením kolizí v čerpání lidských zdrojů v rámci firmy?

Třetí situace: Akceptace

Ideální stav je pokud lze konkrétní akceptační kritéria ve velmi raných stadiích projektu a nejlépe je spolu s popisem akceptačního procesu vložit jako přílohu ještě přímo do smlouvy se zákazníkem. Jak se ale postavit k situaci, kdy to z principu projektu před zahájením nelze udělat?

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.