Co a jak (16. část) – osvědčená řešení

Zde najdete rady jak postupovat v situacích, které byly uvedeny ve včerejším příspěvku.

První situace: Rizika a neurčitost

Otázka fakticky reaguje na neschopnost přinést spolehlivou informaci o budoucí zakázce s dostatečným předstihem, a také reflektuje to, že optimální je mírný podstav pracovníků.

Rada, která je nabíledni: využít částečné alokace, a to těch pracovníků, kteří budou zapotřebí v počáteční fázi projektu. Možností je také využít outsourcing – nemusí to ale vyřešit a nese riziko cenového nárůstu.

Druhá situace: Řešení konfliktů při plánování

• Kde to jde, odstranit vzájemné závislosti

• Funkční prioritizace

• Metodika kritického řetězu

• Centrální dohled

Třetí situace: Akceptace

Pokud je důvod v zákazníkovi, který neslyší na argumenty o tom, že to je v jeho prospěch, a nenechá se přesvědčit, pak nezbývá než se pojistit velikostí rezervy. Je-li důvod v tom, že to z principu nejde udělat, pak nejvhodnějším řešením je rozdělit projekt na fáze. V rámci projektu, který pokryje první fázi, pak je třeba provést analytické práce tak, a by na konci bylo možno definovat i akceptační kritéria pro následující fázi.

Nabídka: chcete-li se s podobnými situacemi a jejich řešeními seznámit v plné šíři, můžete využít školení „patero úspěšného projektu“, které je celé věnováno diskuzi účastníků o problémech, s nimiž se setkávají v praxi a konfrontaci těchto problémů se zkušenostmi projektové komunity i doporučeními metodiky. Více viz http://www.ippproject.com/skoleni-a-priprava/patero-uspesneho-projektu/.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co a jak. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.