Interní projekty

Koncem srpna tohoto roku se objevil v denním švýcarském tisku článek s názvem „SAP brzdí výrobce domácích přístrojů V-Zug“. Firma mající více než stoletou tradici se rozhodla pro software od firmy SAP. Ten je určen pro firemní procesy s moduly pro účetnictví, nákup, logistiku, odbyt, výrobu, kontroling a HR. SAP je největší evropský producent softwaru s více jak 90-ti tisíci pracovníky s tradicí od r. 1972.

Z hlediska PM se jedná o firemní projekt, kdy firma nakoupí stadardní software, který se v rámci projektu modifikuje podle firemních požadavků. To není nic nového. Již předtím to udělala řada středních a velkých firem. Ne všem se tento přechod podařil s úspěchem, k méně úspěšným patří např. Lidl, Deutsche Post nebo Haribo (cukrářské výrobky) a teď i V-Zug. Kde je problém?

Osobně jsem zažil zavádění SAP u firmy Siemens Mobility AG. Tato firma je projektově orientována. U interních projektů bylo postupováno stejně, tj. se stejnou metodikou, jako u projektů se zákazníky. To vedlo k úspěchu. U neprojektově orientovaných firem, např. jen výrobních nebo prodejních je tu náhle velká výzva s řadou dodatečných rizik.

Tyto firmy nemají zkušenost s projekty, a proto dochází k problémům. Ve firmě V-Zug proběhlo zavedení SAP s nadměrnými náklady a spolehlivost dodávek pro zákazníky přestala fungovat. Jinými slovy, zákazníci neobdrželi, co si objednali. To vše mělo negativní dopad na celou firmu. Snížil se obrat a zisk klesl na 25 % oproti minulému roku. Nakonec se s firmou rozloučil i CEO.

U výše zmíněné firmy Lidl to dopadlo ještě hůře, doslova tragicky. Po 7 letech vývoje, který byl stále bez úspěchu, byl projekt nakonec zrušen. Ztráty se odhadují až na 500 mil. euro.

Z praxe víme, že interní projekty se berou na lehkou váhu. Proč je tomu tak?

Často chybí koncept, jindy ve srovnání se zákaznickým projektem chybí závazná smlouva, deadlines, penále, analýza rizik a často i projektová zkušenost. Ve hře jsou více emoce než racionální úvahy. To vše vede k neúspěchu.

Poučení:

U interních projektů se musí postupovat jako u projektů se zákazníky. Firmy, které nemají zkušenosti, jako výrobní nebo obchodní, si musejí zajistit zkušeného PM z oboru. Lessons learned se dá získat i od firem, kde podobné projekty byly realizovány. SAP má už přes 330’000 zákazníků, takže se informace dají získat. Důležitá je postupná integrace modulů do firemní infrastruktury s návaznými testy a školením pro uživatele. V rámci strategie je potřeba stanovit integrační fáze. I zde se může začít s jednoduchým modulem jako je HR. Tak se ověří podmínky pro realizaci jako výkonnost vývojového týmu, podpora firemní infrastruktury, definice rozhraní, způsob školení i akceptace uživatelů.

Napsal Ivan Valíček. Na adrese i.valicek@bluewin.ch se těší na případnou odezvu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.