Co a jak (11. část) – osvědčená řešení

Zde najdete rady jak postupovat v situacích, které byly uvedeny ve včerejším příspěvku.

První situace: Autonomie

Situace z otázky signalizuje chybu PM. Je třeba zjistit důvod pochybností, protože to může být významné riziko. Někdy pomohou individuální diskuze s jednotlivými členy týmu – detekce toho, čím mohou přispět, hledání seberealizace, zdůraznění příležitosti.

Tato hranice je daná kulturou firmy, není obecně definována. Otázka souvisí s autoritou PM. Ta formální je dána (metodikou, zvyklostmi, atd.), neformální je třeba postupně získávat. Některé postřehy pro udržení autority:

Udržet si nezávislost v srdci. Nebýt vydíratelný.

  • Nezapomenout, že každý šéf má svého šéfa.
  • Jenom hloupý šéf si myslí, že si kupuje zaměstnance a dovozuje, že ho tak trochu vlastní.
  • Hned na začátku kriticky zhodnotit situaci a rozhodnout se, zda tu práci berete nebo nikoli, resp. stanovit si podmínky – plná moc, právo veta, atp.

K PMO: to se snaží nezávisle hledat v projektech problémy, a to na základě běžných výkazů i dalších informací. Případně se využívá projektový audit. Snaha by v obou případech měla směřovat k tomu nezatěžovat manažera projektu – využívat veřejné zdroje a PM využít pouze pro jejich případnou interpretaci.

Druhá situace: Akceptace

Ano, takový postup je možný. Doporučuje se prototypovat a ve 1/4 projektu znovu nacenit; je také třeba vysvětlit zákazníkovi, že se mu to vyplatí.

Třetí situace: Zdroje

Je třeba plánovat podle výnosnosti (tedy prioritizovat), a to už ve fázi nabídkové. Toto je osvědčený postup, i když je spojen s riziky, zvlášť u bodyshoppingu. Je také třeba reflektovat vliv dodavatele – tedy problém jak odhadovat, např. kdy se uzavře smlouva, když se podpis táhne.

Chcete absolvovat ucelenou několikadenní diskuzi o podobných praktických zkušenostech, která vychází z poznatků získaných za více než 10 let diskuzí projektových manažerů v Čechách? Příležitost najdete na http://www.ippproject.com/skoleni-a-priprava/patero-uspesneho-projektu/.



Příspěvek byl publikován v rubrice Co a jak. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.