Design thinking – další z buzzwordů naší doby

V srpnovém čísle PM network vyšel trochu jiný pohled na tento buzzword. Podívejme se, co o něm píší:

Design thinking je v obchodní sféře v módě. Jde o iterativní přístup k řešení problémů při navrhování produktů a služeb se zaměřením na potřeby koncových uživatelů a respektováním náročných předpokladů. Ale kupodivu o designovém myšlení ve světě projektového řízení je slyšet jen málo. Ujel nám vlak?

Design thinking je dobrý při řešení složitých nebo špatně definovaných problémů, protože je zaměřen na to, jak produkt nebo služba ovlivňuje pocity a chování koncových uživatelů. Tedy podobně jako agilní přístupy. I zde uživatelé často mění a upravují možná řešení během fáze prototypování a testování. Místo toho, aby se řešení dekomponovalo, designér syntetizuje a generuje nové možnosti. Zde jsou tři oblasti, kde by design thinking mohl zlepšit řízení projektů.

  • Projekty charakterizované nejistotou a nejednoznačností mohou působit problémy, které design thinking pomůže řešit. Jeho iterační proces podporuje přístup pokus a omyl a může pomoci odhalit lepší požadavky a specifikace.
  • Zaměření koncového uživatele na design thinking přináší zapojení zainteresovaných stran do jádra problému. V procesu řešení problémů je běžné spojovat různé skupiny – inženýry a designéry v projektovém týmu, ale také například koncové uživatele a klienta. To podporuje bohaté interakce, které mění problémy na příležitosti, nikoli na překážky.
  • Tím, že design thinking pomáhá týmu soustředit se na konečný účel a hodnotu projektu už na začátku, může vylepšit strategii. Například přístup založený na design thinking může předefinovat problém a tak přinést více strategické hodnoty.

Je důležité si uvědomit, že zatímco design thinking nabízí konkrétní praktické techniky, je to také způsob myšlení, který vyžaduje velké dávky empatie a pokory. Je to způsob myšlení a práce, který vytváří prostředí pro spolupráci a podporuje poznatky všech zúčastněných stran.

Projektoví manažeři jej mohou využít, aby lépe porozuměli důsledkům měnících se podmínek projektu a představili lepší řešení. V důsledku to může vést k posunu organizační kultury, který povede k množství inovativních nápadů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.