Co a jak (14. část)

Zde najdete popis situace, odpověď či doporučené řešení je až v následujícím příspěvku, který bude publikován o den později. To proto, abyste si mohl vyzkoušet, jak byste takovou situaci řešil sám, kdybyste se s ní setkal – a pak si porovnat svoje zkušenosti se zkušenostmi ostatních. No a vůbec nejraději budeme, pokud se popisem „strefíme“ do problému, který vás aktuálně trápí, a přispějeme tak zkušenostmi k jeho řešení.

První situace: Etika dodavatele

Rozsáhlý projekt implementace ERP dodavatel – zákazník. Poctivá příprava a mírně agresivní odhady pracnosti. PM připravil dobrou nabídku.
Obchodník přichází s tím, že má informaci, že zvítězí nabídka o 40% levnější a cestou není debatovat snížení rozsahu. Navrhuje (požaduje) snížení odhadů pracnosti, škrtnutí rezervy a nastavení projektu na dobré změnové řízení, kterým se zajistí profitabilita z pohledu dodavatele. „Odřiďme si dobře zákazníka“ říká obchodník. Standard PMI, který PM podepsal, jasně říká, že nikdy nebude nesprávně informovat o odhadech pracnosti.
Co má udělat PM:
• Udělat, co chce obchodník
• Eskalovat na vedení společnosti a trvat na poctivém přístupu
• Odmítnout projekt řídit
• Neuposlechnout a v týmovém duchu informovat zákazníka a snažit se ho přesvědčit o rozumném přístupu

Druhá situace: Techniky každodenní projektové práce

Jaké nástroje, postupy se Vám osvědčily při řízení virtuálních a globálních týmů kde osobní kontakt se členy týmu není velmi častý?

Třetí situace: Zahraničí

Jak provádět recruitment lidí v jiných zemích? Co coaching lidí sídlících v jiných zemích?

Příspěvek byl publikován v rubrice Co a jak. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.