Budování důvěryhodnosti

Organizace potřebují projektové manažery, kteří jsou čestní, kompetentní a mohou inspirovat ostatní. Když něco slíbí, dodrží to. Když se zavážou přijít na schůzku, přijdou. Důvěryhodnost je budována právě takovými malými detaily. V projektovém řízení má důvěryhodnost co do činění s vaší reputací: musíte si ji časem zasloužit. Nepřichází automaticky.

V jednom z průzkumů byly uvedeny konkrétní příklady toho, co jejich lidé oceňují na těch, kteří získali respekt a důvěru, a od koho se nechají ovlivnit, nejčastěji zmiňované chování bylo: podporoval mě, vyzýval mě k něčemu, poslouchal, důvěřoval mi, posiloval ostatní, sdílel svou vizi, připouštěl chyby, radil ostatním, dobře učil a byl trpělivý.

Autoři James M. Kouzes a Barry Z. Posner definují šest disciplín důvěryhodnosti [Credibility, Jossey-Bass Publishers, 1993]:

  1. Zkoumání sebe sama: Podívej se do zrcadla a polož si otázky jako: Kdo jsi? v co věříš? za čím stojíš? Jakmile budeš mít jasno ve svých vlastních hodnotách, převeď je do souboru hlavních zásad, které sdělíš týmu, který máš vést.
  2. Buď citlivý: Vedení předpokládá vztah a tento vztah lze budovat pouze na vzájemném porozumění a respektu. Členové týmu věří ve své vedoucí až když věří, že jim leží na srdci jejich nejlepší zájmy.
  3. Sdílené hodnoty: Vedoucí projektu ukazují ostatním, jak lze vyhovět individuálním hodnotám a zájmům každého tím, že dosáhnou konsensu o společných hodnotách. Najděte jádro sdílených hodnot hovořte o nich v projektu.
  4. Rozvoj schopností: Projektoví manažeři musí rozvíjet kapacitu členů svého týmu. Zajistěte, aby jednotlivci dostali příležitost k budování znalostí a dovedností.
  5. Pragmatismus: Vedení je služba poskytovaná týmu jménem organizace.
  6. Udržení naděje: Týmy potřebují pozitivní přístup v problematických dobách.
Příspěvek byl publikován v rubrice úvaha. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.