Blockchain

Informace se uschovávají v databázi. Každou databázi někdo spravuje a má k ní plný přístup. Co když ale nemáte důvěru v tohoto správce, obáváte se, že může informace v databázi pozměnit, aniž by se to dalo prokázat? V tu chvíli nastupuje blockchain, což je vlastně jakási databáze, kde je z principu nemožné ji zničit či podloudně pozměnit. Jedná se o databázi sdílenou ve veřejné nebo soukromé počítačové síti. Jak to funguje popsal jeden z nejpovolanějších, Otto Havle, předseda představenstva a výkonný ředitel firmy ELA Blockchain Services, průkopníka služeb blockchainu. Kolem tohoto principu se již vytvořil celý ekosystém, počínaje známými kryptoměnami.

My jsme se v přednášce zaměřili na komerční (průmyslové) využití této technologie éry digitálního vlastnictví a na porovnání s tím, co stojí v pozadí kryptoměn. Díky decentralizované povaze blockchainu mohou členové týmu pracovat s aktuálními a ověřenými informacemi, přičemž důležitá je bezpečnost a transparentnost informace. Výhody blockchainu se mohou odrazit například v oblasti sledování dodavatelského řetězce, ale existují i další aplikace, které přednášející zmínil.

Blockchain je stále relativně nová technologie, ale má potenciál výrazně ovlivnit projektové řízení. Projektoví manažeři, kteří se o blockchain zajímají, budou mít výhodu v tom, že budou připraveni na změny, které přinese. Koho téma zajímá více, najde kompletní prezentaci z přednášky na našem WEBu na tomto odkazu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co se stalo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.