Kvalita řízení projektu

7. března proběhla další diskuze na uvedené téma. Zatím vždy v našich diskuzích převažovala kvalita projektu, tedy míra, do jaké je produkt nebo služba vytvořená projektem v souladu s požadavky zákazníka. Ale o tom to tentokrát nebylo. Zaměřili jsme se na procesy řízení projektu. Kvalitou řízení projektu je míra, do jaké jsou procesy řízení projektu navrženy, implementovány a udržovány tak, aby produkovaly výsledky, které splňují požadavky zainteresovaných stran. Je tedy ve vztahu k „Fitness for use“.

Krátký záznam z diskuze najdete tam, kde jsou ostatní. Co z diskuze zaujalo?

  • Jaký způsob monitoringu je z hlediska kvality řízení nejefektivnější?

Aby byl spolehlivý a optimálně se generoval sám. Musí obsahovat retrospektivu. Záleží ale na kultuře firmy. Kvalita řízení se nedá měřit, ale je to často „dojem“ jak to působí. Příjemcem informace je liniový šéf projekťáků.

  • Jak zajišťujete aby odhady byly realistické?

Klíčová je osobní zkušenost pro to, abych dokázal expertní odhad případně upravit. Odhady musí dělat ten, kdo bude odpovídat za realizaci.

  • Je k něčemu dobré dosahovat vysokou kvalitu řízení projektu pokud zároveň nedosahuji vysokou kvalitu projektu (= produktu nebo služby)?

Ano, je to otázka cti. Problémy je třeba vyjasnit před podpisem project charteru, pak už nelze rozporovat.

  • Pomůže ke zvýšení kvality školení členů týmu?

Spíš pomůže edukace a mentoring a průběžná rekapitulace stavu. Nezapomenout rekapitulaci důvodu proč se to dělá, je to důležité pro pochopení priorit.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co se stalo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.