Vytlačí certifikace IPMA zavedenou PRINCE2 ve veřejné správě?

V českém světě PRINCE2 letos nastane velká změna. Jak to vše začalo. Společnost Axelos s PeopleCert v roce 2020 změnila značení metodiky PRINCE2, z PRINCE2® 2009 se stala PRINCE2® 5th edition a z PRINCE2® 2017 se stala PRINCE2® 6th edition. Do českého jazyka byla přeložená pouze PRINCE2® 5th edition – resp. bylo možné nejen absolvovat kurzy v českém jazyce, ale i certifikační testy. Rozdíly mezi verzemi byly spíše „kosmetické“ – šlo o upřesnění názvů a struktury kapitol. Certifikace PRINCE2 se staly ještě populárnějšími, zejména v oblasti státní a veřejné správy. To však bude platit již pouze do letošního června, kdy končí platnost 5. i 6. verze metodiky a s nimi i platnost kurzů a certifikačních testů v českém jazyce. 

Revoluce, a to agilní, přišla minulý rok, kdy společnost Axelos vydala PRINCE2 7th edition. Tato verze metodiky již přináší rozsáhlejší změny – mění se nejen některé zavedené názvy (např. místo Témat jsou Praktiky), struktura kapitol, ale také mnohá pojetí a postupy, zavádí se agilní přístup řízení. A ačkoliv překlad do českého jazyka se plánuje na konec letošního roku, dá se čekat, že tak rychlé v případě kurzů a certifikačních testů to nebude. Zdá se, že můžeme čekat i roky.

A kdo může vyplnit budoucí mezeru na trhu pro následující období? Je možné, že právě relativně nedávno přeložená verze mezinárodního standardu ICB 4.1 od IPMA a již plně zavedená do kurzů i certifikačních testů se stane atraktivní právě pro trh v případě státní a veřejné správy, kde je zájem především o školení a certifikace v českém jazyce a cena mnohdy nehraje roli. Inu, nechme se překvapit 🙂

Jan Bartoška

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.