Chvála práce pro ostatní

Přihlásit se k dobrovolnickým aktivitám se doporučuje především v těžkých ekonomických časech. Je to proto, aby si udrželi pracovní návyky a zlepšili si náladu. Dobrovolničení navíc pomáhá budovat dovednosti, navazovat nové kontakty a objevovat nové zájmy. Ale proč čekat s dobrovolnictvím, až budete nezaměstnaní?
Nejčastěji uváděným důvodem pro dobrovolnictví je „něco dát“. Některá povolání podporují práci pro bono publico – doslova „pro veřejné blaho.“ Ekonomické podmínky nutí neziskové organizace k napodobování podniků a hledání nových způsobů, jak udělat více s méně. Která profese je ale lepší než projektový management? Nově vytvořené kontakty mohou přivést k novým pracovním příležitostem. A i když nevedou k pracovní nabídce, nikdy se neví co bude později.
Dobrovolnictví ale může dokonce pomoci změnit kariéru. Například když se někdo dobrovolně přihlásí ke správě webových stránek nějako dobrovolnické organizace, případně se dokonce stane webmasterem. Nejen že vytváření a údržba webových stránek naplňuje touhu pomáhat lidem udržovat kontakt, pomůže posílit i nově nabyté webové dovednosti. Posléze se může zajímat o práci v oblasti vývoje webu nebo softwarových uživatelských rozhraní, což jsou dvě oblasti, do kterých by se před tím dobrovolně nepřihlásil.
Chcete-li si najít správnou příležitost, definujte svou motivaci. Hledejte organizace, které jsou v souladu s vašimi hodnotami, a hledejte v nich příležitosti. Pak si zkontrolujte svoji kapacitu a ujistěte se, že případné závazky můžete splnit.
Vzhledem ke globálním ekonomickým silám a rychlosti změn je možno očekávat, že během své kariéry se můžete setkat alespoň jednou s obdobím nezaměstnanosti. Ale nečekejte na ni. Převezměte iniciativu a dobrovolně hned teď. Profesionální změna nemusí být radikální, ale je pravděpodobné, že osobní odměnu nakonec přinese.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.