Motivace lidí

Nejlepší lídři motivují dobře, protože jsou motivováni sami. Motivace je nakažlivá. Některé rysy, které vykazují účinní motivátoři, jsou jasně charakteristické. Za prvé, efektivní motivátoři se zaměřují na výsledky versus úsilí. Dávají jasně najevo, že tvrdá snaha nestačí, důležitý je výsledek.

Za druhé, jdou do hloubky. Abyste motivovali, musíte být důvěryhodní. Skutečná motivace může pocházet pouze ze skutečné znalosti a pochopení detailů projektu. To se může stát pouze tehdy, když se lídr ponoří do skutečných spletitostí toho, jak v projektu uspěje.

Za třetí, efektivní motivátoři využívají své zkušenosti, ale snaží se zůstat aktuální. Lídři, kteří jsou schopni přinést to, co se naučili, a přizpůsobit se rychle se měnícímu podnikatelskému prostředí, mají lepší předpoklady k úspěchu.

A konečně se nadaní motivátoři také obklopují skvělými lidmi a propagují ty nejlepší. Není žádná ostuda najmout si lidi, kteří by vás jednou mohli nahradit. Ve skutečnosti přesně tak získáte ty nejlepší lidi do svého týmu. Úspěšní lídři pečují o své nástupce a talentované lidi to přitahuje a uznávají to.

K účinné motivaci samozřejmě přispívá řada dalších vlastností, ale konzistentním tématem je, že to začíná a končí u skvělých lidí – lidí, kteří jsou motivováni svými vůdci, ale kteří také sami o sobě slouží jako ohromný zdroj motivace

Příspěvek byl publikován v rubrice úvaha. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.