Co je důležité pro úspěch projektu a motivace v projektu

… to byla témata našich diskuzí v listopadu. Co jsme si z nich odnesli? Zde je pár postřehů:

  • Nejlepší projektová rada pro začátečníka/studenta je navštěvovat kuchyňku / kuřárnu, chodit s kolegy na obědy, používat zdravý rozum.
  • Jak nejlépe udržet kontrolu nad komplexním projektem? Nespadnout do mikromanagementu!
  • Co je klíčové pro úspěch projektu: jednotnost chápání cílů, osvícený vlastník a BA, peníze a tým, cíl pro každou z položek WBS, vědět proč se dodává, porozumění, nepanikařit, flexibilita a adaptabilita, ale i skladba týmu a dobré smlouvy
  • Srovnejte s tím, co je klíčové pro motivaci týmu projektu: Zásadně zapojit tým do plánování (to se v diskuzi objevilo mnohokrát) a poskytnout týmu autonomii v hledání cesty k cíli; vidět a komunikovat hodnotu kterou projekt přinese a tuto vizi sdílet; spolupracovat s přirozenými leadery v týmu a vytvořit jádro týmu, na které se budou další „nabalovat“; přijmout odpovědnost a poskytnout týmu bezpečné prostředí. Samozřejmě nesmí chybět finální uznání. Základem individuální práce je poznat osobnostní typy členů týmu a dávat možnost osobnostního rozvoje a zároveň se dostat k něčemu novému.
  • Jak udržet motivaci týmu u dlouho trvajících projektů? Nezapomenout, že je potřeba v motivaci pokračovat, dávat týmu možnost rozhodnout o pokračování, oslavovat milníky.
  • Jak motivovat tým, který pracoval na předchozím neúspěšném projektu? Analyzovat důvody neúspěchu (chtít k tomu informace i od týmu o tom co bylo špatně), poctivě odkomunikovat, překlopit do úspěchu – komunikovat co ten projekt přinesl pozitivního.
  • Jak motivovat tým frustrovaný globálním děním ve firmě? Zaměřit se na to, co funguje, přenést do osobní roviny (pozitivní ice-breaking, jsme jeden tým, diskutovat co s tím, odpoutání od okolí).

Příspěvek byl publikován v rubrice Co se stalo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.